Urfa bölgesindeki çiftçiler yaz aylarının kavurucu sıcağına rağmen günlerini ekili alanlarda geçirmeye çalışarak emeklerinin karşılığını almaya çalışıyor.
Mazot fiyatının 40 lirayı aşması, gübre fiyatlarının katlanması sonucu artık üreticilik yapamaz hale geldiklerini ifade eden çiftçiler, “Fiyatlar açıklanırken girdi maliyetleri ve mazot fiyatlarında yaşanan artışın göz önüne alınmaması tarıma vurulan bir darbedir. Açıklanan bu fiyat beklentilerin çok altındadır” diye konuştular.
ÇOK KOMİK BİR RAKAM!
Söz konusu bununla ilgili Bozovalı mısır çiftçisi Ahmet Demirel, “Öncelikle ben evli ve dört çocuk babası olup bir aile geçindiriyorum. Biz akaryakıt fiyatlarından dolayı çiftçilikten memnun değiliz. Bunun yanı sıra bu yıl ki açıklanan mısır fiyatı 6 bin lira olurken bu rakam biz çiftçiler için çok komik bir rakam. Şu an ki gider fiyat ise 4500 lira. Bunu hesapladığımız zaman suyu, elektriği, mazotu, işçiliği ve gübresi derken biz çiftçileri kurtarmıyor. Şu an mısırı bir firma gelip bizden istediği zaman saraç olarak göndeririz” dedi.
ONCA EMEKLERİMİZ BOŞA GİDECEK
Açıklanan fiyattan dolayı mısırın hasadına başlamak bile istemediklerine vurgu yapan Demirel, “Bir biçer bin liradan aşağı mısırı biçmez. Su parası bin liranın üstü, bunun yanında 100 kilo gübre atmışım nerden bakarsanız 1500 lirayı buluyor. Bu maliyetler zaten 4,5 bin lirayı buluyor. Yani lafın kısası onca emeklerimiz boşa gidecek. Bu durumda mısırlarımızı satsak da, satmasak da her türlü zarardayız” ifadelerini kullandı.
MISIR EKTİĞİMİZE BİN PİŞMAN OLDUK
Mısır ekimiyle hüsrana uğradıklarını belirten Demirel, ''Mısırı ektiğimize bin pişman olduk. Abartısız bir şekilde söyleyebilirim ki, mısırın tonu bize 7 bin liraya mal olmakta ama gelin görün ki mısırın tonunu 5 bin liraya satmaktayız. Hani hükümet diyor ya; biz destek veriyoruz. Biz hükümettin desteğini de istemiyoruz artık. Mazot ve gübre fiyatlarına indirim yapsın bu biz çiftçiler için yeterli olacaktır zaten. Bugün Bozova tarafında basınçlı su dediğimiz 1800 lira. Allah’tan reva mıdır? 1800 lira ne demek! Yüzde 50 indirim yapmış, 900 lira. Dönüm başına 900 lira su olur mu? Adana’da dönüm başına 180 lira bu rakam” açıklamalarına yer verdi.
BU SENE BÜTÜN MALZEME VE TRAKTÖRLERİ SATACAĞIZ
Son olarak çiftçiliği bırakacağını sözlerine ekleyen Demirel, “Bu sene bütün malzeme ve traktörleri satacağız. Yani çiftçilik tam anlamıyla bitti, çiftçiliği bitirdiler. Şu an ki iktidarda olan bu hükümet çiftçiliği bitirdi. Birçok çiftçi benimle aynı fikirde” dedi.