Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, saldırının ardından yaptığı açıklamada, 2024 yılı itibarıyla toplam 202 suç duyurusu gerçekleştirdiklerini, bunların 108’inin soruşturma aşamasına, 94’ünün ise dava sürecine taşındığını belirtti. Ancak, davalardan sadece 44'ünde ceza kararı verildiğini vurgulayarak, adli süreçlerin etkisiz kaldığını ve caydırıcı cezaların uygulanmadığını ifade etti.
Olayın ayrıntılarına göre, jandarma eşliğinde yapılan kaçak elektrik denetiminde, saha personeli önce sözlü tacize, ardından ise taş, yumruk ve sopalarla fiziksel saldırıya maruz kaldı. Saldırı sonrası, hastaneye kaldırılan çalışanların sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi paylaşıldı. Jandarma, saldırganlardan bir kişiyi gözaltına aldı ve olayla ilgili soruşturma başlattı.
Yaşar Arvas, Dicle Elektrik olarak çalışan güvenliğini öncelikli hedef olarak belirlediklerini, saldırının kabul edilemez olduğunu ve hukuki süreçlerin takip edileceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye genelinde 210 milyar TL’lik icra takibi portföyünün 21 milyar TL’sinin Dicle Elektrik’e ait olduğunu belirtti. Arvas, çalışanların kamu hizmeti sunduklarını ancak bu hizmette karşılaştıkları şiddetin, kamu görevlisi olarak değerlendirilmediğini ve cezasızlık algısını pekiştirdiğini dile getirdi.
Arvas, saha ekiplerinin kaçak elektrik denetimleri sırasında birçok kez fiziksel şiddete uğradığını, bu durumun sürdürülebilir elektrik dağıtımı hizmetinin güvenliğini ve bütünlüğünü tehdit ettiğini söyledi. Özellikle kırsal bölgelerde ve tarım arazilerinde karşılaşılan bu tür olayların, kesintisiz kamu hizmeti sağlama hedefini engellediğini vurguladı.
Güneş enerjisinden elektrik üretimi yapılabiliyor temiz enerji kaynagi