Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kaliteli sağlık hizmeti anlayışını bir adım ileriye taşıyarak bünyesine kattığı Podoloji (Medikal Ayak Bakımı) birimiyle hastalarına hizmet vermeye devam ediyor. Ayak sağlığının korunması ve hastalıkların erken teşhisinde önemli rol oynayan bu bölüm, özellikle diyabetik ayak, tırnak mantarı, batık tırnak gibi ayak sağlığı sorunları yaşayan hastalar için büyük bir öneme sahip.
Podoloji Uzmanı Fadile Akkaş, ayak sağlığının doğumdan yaşlılığa kadar her dönemde hayati olduğunu belirterek, koruyucu ve önleyici tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Akkaş, batık tırnak, nasır, tırnak mantarı, diyabetik ayak gibi birçok rahatsızlığa yönelik uygulamalar yaptıklarını ifade ederek, “Batık tırnak tedavisinde ameliyatsız çözüm sunuyoruz. Hastalar, işlemden hemen sonra günlük hayatlarına dönebiliyor” dedi.
Ayrıca, tırnak mantarı tedavisinde, mantarın seviyesi ve tırnak yapısına göre mekanik temizlik yapıldığını belirten Akkaş, bu yöntemle sağlıklı tırnağın yeniden çıkmasının sağlandığını aktardı.
DİYABETİK AYAK TEDAVİSİ VE BİLİNÇLENDİRME
Diyabet hastalarında ayak sağlığının kritik önem taşıdığını vurgulayan Akkaş, özellikle bu hastalarda bilinçlendirme çalışmalarının öncelikli olduğunu söyledi. Diyabetik ayak bakımının yanı sıra, dolaşım bozuklukları yaşayan hastalar için de özel tedaviler uyguladıklarını belirtti.
PODOLOJİ BÖLÜMÜNDE SUNULAN TEDAVİ HİZMETLERİ
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Podoloji biriminde verilen hizmetler şunlardır:
Medikal ayak bakımı,
Batık tırnak tedavisi,
Çatlak topuk bakımı,
Deforme tırnak bakımı,
Diyabetik ayak bakımı,
Ayak duyu ve mobilizasyon testleri,
Mantarlı tırnak temizliği,
Nasır bakımı,
Ortoniksi uygulamaları,
Ayak bası analizleri.
PODOLOĞA KİMLER BAŞVURMALI?
Tırnak mantarı, kalınlaşmış veya şekil değiştirmiş tırnaklar, tırnak renginde sararma veya kötü koku gibi şikayetleri olanlar podoloğa başvurmalıdır. Ayrıca diyabet veya dolaşım bozukluğu olan bireylerin enfeksiyon riskine karşı podologdan destek alması önerilir.
Tırnak batması durumunun ilk evrelerinde, tırnak kenarlarında kızarıklık ve hafif ödem görülüyorsa, zaman kaybetmeden podoloğa danışılması gerektiğini belirten uzmanlar, daha ileri evrelerde ise mutlaka tedavi için başvuru yapılması gerektiğini vurguluyorlar.
Gebelik döneminde hormon değişiklikleri nedeniyle ayaklara binen yükün artması, tırnak batması ve nasır sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu gibi durumlarda da podoloji desteği almak büyük önem taşıyor.
Uzun süreli sürtünme, uygunsuz ayakkabı seçimi, kalıtımsal bozukluklar veya vücut ağırlığındaki artış nedeniyle oluşan nasır problemleri için de podoloğa başvurmak gerekmektedir.
Ayak sağlığınız için bir adım atın ve podoloji bölümünden destek alın!